ENG

Medewerkers

Voor medewerkers van het UMC Utrecht

Het kan iedereen overkomen: een vervelende opmerking of een arm om je schouder waar je je onprettig bij voelt. Er wordt een ongepaste grap gemaakt over iemand anders, je lacht niet mee, maar durft er op dat moment ook niks van te zeggen. Iemand neemt je in vertrouwen, deelt een vervelende ervaring met je of je wordt zelf aangesproken op je gedrag. Hier vind je praktische informatie die je kan helpen als je te maken hebt met ongewenst gedrag. Of dat nu is als slachtoffer, of als je iemand anders wil helpen of als je zelf ergens van beschuldigd wordt. Mis je iets of is iets onduidelijk? Laat het ons dan weten. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we blijven leren en samen dingen beter blijven doen.

Voor wie is deze informatie?
Voor alle medewerkers van het UMC Utrecht. Dit omvat ook medewerkers in opleiding. Denk onder andere aan: PhD-ers en artsen in opleiding van een medische vervolgopleiding. Ben je leidinggevende, docent of begeleider? Neem dan ook een kijkje bij Voorbeeldfuncties.

Wat is ongewenst gedrag?
Gedrag kan op verschillende manieren ongewenst zijn en bestaat in vele vormen. Van stomweg vervelend tot diep kwetsend. Soms is het eenmalig, soms ga je twijfelen of je er iets mee moet. Ongewenst gedrag is er in verschillende vormen.

 • Met woorden – Een bepaalde opmerking, een koosnaam waar jij je niet fijn bij voelt of er wordt gescholden.
 • Met handelingen – Aanstaren, een knipoog of juist iemand met opzet negeren.
 • Lichamelijk – Iemand raakt je ongewenst aan, slaat een arm om je schouder, terwijl je dat niet wilt of reageert agressief.
 • Via media – Iemand stuurt je seksueel getinte berichten of post online iets lelijks over je.

Bespreken helpt
Ongewenst gedrag hoort niet. We doen er alles aan om het te voorkomen en tegen te gaan. Maar soms gaat het ook bij ons weleens mis en zien we iets over het hoofd. In dit geval geldt: elke melding, elk onveilig gevoel doet ertoe, ook al voelt het misschien klein. Hoe meer mensen het bespreekbaar maken of melden hoe groter de kans dat we er iets aan kunnen doen. Dit kan ook anoniem want we vinden het belangrijk dat je ergens terecht kunt. Bespreken helpt, we nemen alle meldingen in behandeling. Alleen kunnen we, als je het anoniem doet, geen contact met je opnemen om je persoonlijk te helpen. Op deze website vind je informatie en een toolkit met tips over wat je kunt doen, hoe je dat kunt doen en bij wie je allemaal terechtkunt. Volg de stappen in het keuzemenu.

Mis je iets of is iets onduidelijk?
Laat het ons dan weten via ditzijnwij@umcutrecht.nl. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we blijven leren en samen dingen beter blijven doen.

bitmap

Contact met een vertrouwenspersoon

Bespreken helpt! We nemen alle meldingen in behandeling. De vertrouwenspersoon helpt je verder.

Neem contact oparrow-right

Wil je een melding maken?

Elke melding, elk onveilig gevoel doet ertoe. Door melding te maken krijgen we inzicht en kunnen we er iets aan doen.

Maak een meldingarrow-right

Toolkit voor medewerkers

Hier vind je een overzicht van trainingen, workshops en hulpmiddelen die er zijn om bij te dragen aan een open, sociaal veilige, stimulerende en inclusieve werk- en leeromgeving voor medewerkers van het UMC Utrecht. Mis je iets in onderstaand overzicht? Laat het ons dan weten via ditzijnwij@umcutrecht.nl. Ons streven is de toolkit steeds verder aan te vullen en te verbeteren op basis van jullie input en nieuwe inzichten en ontwikkelingen.

bitmap

Veelgestelde vragen

Over dit zijn wij
Over Ongewenst gedrag

Waar kan ik terecht met vragen over Dit zijn wij?

We vinden het belangrijk en leuk als je met ons meedenkt. Mail je vragen en ideeën naar ditzijnwij@umcutrecht.nl. Je ontvangt altijd zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen een week, reactie.

Je kunt een reactie verwachten van:

 • Ilse Kamphuis (programmamanager a.i.)
 • Lindsey Jansen (student)
 • Silvester Beelen (student)
 • Tina Mantel (OWC)
 • Roos Jansen (P&O)
 • Sandra Timmerman (P&O)
 • Sabine de Brouwer (MarCom)
 • Michèle Huisman (PhD’s)

Hoe is Dit zijn wij tot stand gekomen, en vanuit wie?

Dit zijn wij is gestart vanuit studenten en uitgebloeid tot een samenwerking van het Onderwijscentrum, Marketing en Communicatie en Personeel en Organisatie, ondersteund door overleg- en adviesorganen en klankbordgroepen.

Vanaf 2019 wordt er vanuit deze afdelingen uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe mensen zich bij ons voelen, in het werk en tijdens de opleiding. Hoewel de meesten van ons het UMC Utrecht ervaren als een fijne plek om te werken en leren, werd hieruit ook duidelijk dat dat niet voor iedereen geldt. Dat moet en kan beter. Met Dit zijn wij kijken we kritisch naar onszelf en zorgen we er samen voor dat het UMC Utrecht een prettige en veilige plek is voor iedereen.

Hoe lang loopt Dit zijn wij?

Aan een prettige en veilige werk- en leeromgeving moeten we met elkaar blijven werken. Met Dit zijn wij zetten we de toon. Dit zijn wij en zo doen wij de dingen hier. De komende maanden stellen we belangrijke onderwerpen centraal waarover we met elkaar in gesprek willen om te verbeteren wat nu misgaat. We gaan door totdat we met elkaar besluiten dat het niet meer nodig is.

Hoe kan ik bijdragen aan Dit zijn wij?

Iedereen die werkt en leert bij het UMC Utrecht draagt bij aan een prettige en veilige omgeving. Daarom rekenen we ook op jou! Zo help je mee:

 1. Werk mee aan Dit zijn wij
 • Verdiep je in de onderwerpen die voorbij komen
 • Geef (digitaal en anoniem) je mening op de stellingen op de website en praat erover met je studiegenoten, begeleiders, docenten, collega’s of je team
 • Ga met de voor jou geschikte toolkit (medewerkers, studenten of voorbeeldfuncties) aan de slag

 

 1. Geef je input
 • Heb je vragen, mis je informatie of heb je kijk-, lees- of leertips? Wil je onderwerpen voorstellen of iets anders delen? Laat het ons weten via ditzijnwij@umcutrecht.nl
 • Het Dit zijn wij projectteam gaat met alle input aan de slag en kijkt of, hoe en wanneer we het kunnen gebruiken.

 

 1. Doe mee aan het werkbelevingsonderzoek en/of de relevante enquêtes bij de opleiding.
  Zo weten we steeds beter wat er goed gaat of nog beter moet.

 

Ben je leidinggevende, docent of begeleider?

Je hebt een introductie over Dit zijn wij ontvangen voor de start. Er is een toolkit die helpt om met elkaar in gesprek te gaan over wat ertoe doet. Hierin vind je hoe je dat doet en hoe je dat begeleidt. In een voorbeeldfunctie, zoals die van jou, is jouw bijdrage erg belangrijk. Want wanneer jij het goede voorbeeld geeft, inspireer je anderen om hetzelfde te doen. Bovendien ben je vaak een eerste aanspreekpunt en is jouw toegankelijkheid, oog voor situaties en aandacht belangrijk voor mensen met wie je samenwerkt.

Voor wie is Dit zijn wij?

Dit zijn wij is er alle mensen die werken en leren bij het UMC Utrecht. Samen zorgen we voor een prettige en veilige werk- en leeromgeving.

Wat houdt Dit zijn wij in?

Dit zijn wij is er om te begrijpen wat er goed gaat en dat wat nog niet goed gaat te verbeteren. Samen zetten we belangrijke onderwerpen op de agenda om met elkaar te bespreken en zo te ontdekken waar we trots op zijn en waar we juist beter in willen worden.

We nodigen iedereen uit de beste versie van zichzelf te worden, elkaar te helpen en zaken die niet kunnen aan te kaarten. Door elkaar vragen te stellen en te luisteren naar ervaringen, wensen en behoeften leren we van elkaar. Zo kunnen we nieuwe of andere keuzes maken.

We bieden verschillende hulpmiddelen om hiermee aan de slag te gaan. We hebben deze verzameld in toolkits voor medewerkers, studenten voor mensen met een voorbeeldfunctie. We kijken niet alleen binnen onze muren, maar ook bij andere organisaties. We onderzoeken op deze manier waar kennis en oplossingen missen, zodat we die kunnen aanvullen.

Daarnaast leggen we in simpele stappen uit waar je terechtkunt om ongewenst gedrag te bespreken of te melden, waar je terecht kunt als je in vertrouwen bent genomen en waar je terecht kunt als je ergens van wordt beschuldigd. Ook geven we aan wie en wat je hierbij kan helpen.

Met vragen kun je mailen naar ditzijnwij@umcutrecht.nl

 

Is er een onveilige werk- en leeromgeving in het UMC Utrecht?

Het UMC Utrecht moet een prettige en veilige plek zijn voor iedereen. Vanaf 2019 wordt er vanuit verschillende afdelingen uitgebreid onderzoek gedaan hoe mensen zich bij ons voelen, in het werk en tijdens de opleiding. Hoewel de meesten van ons het UMC Utrecht ervaren als een fijne plek om te werken en leren, werd hieruit ook duidelijk dat dat niet voor iedereen geldt. Dat moet en kan beter. En daarom zijn we gestart met Dit zijn wij.

 

Waarom is Dit zijn wij er?

Dit zijn wij, zijn wij samen. Om de zorg voor morgen te creëren, moeten we blijven leren, onszelf vernieuwen en ons aanpassen aan een veranderende wereld. Dat vraagt om een flexibele houding: openstaan voor nieuwe ideeën, durven uitproberen, vragen blijven stellen en elkaar uitdagen en feedback geven. Dit kan natuurlijk alleen als de omgeving die wij met elkaar creëren hiertoe uitnodigt, en het een plek is waar je je gewaardeerd voelt en vrij voelt om je uit te spreken. We bouwen actief met elkaar aan een open, sociaal veilige, stimulerende en inclusieve werk- en leeromgeving. Een omgeving waarin iedereen zich prettig en veilig voelt. Met Dit zijn wij werken we aan een plek waarin het draait om eerlijk, duidelijk en aandachtig zijn, zodat we van elkaar leren en elkaar tot grote hoogte kunnen brengen.

Waar vind ik meer informatie over diversiteit en/of inclusie in het UMC Utrecht?

Ga naar https://www.umcutrecht.nl/nl/diversiteit-en-inclusie. Hier vind je meer informatie over de missie en visie van het UMC Utrecht en diversiteit en inclusie in onderzoek en onderwijs.

Laad meer vragen

Waar kan ik een melding doen van seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Als je hiervan een melding wil doen, kan dat op verschillende plekken. Kies de persoon en route die jij het prettigst vindt.

 • Je kunt contact opnemen met een vertrouwenspersoon (zie medewerkers of studenten).
 • Je kunt ook contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld Utrecht. Zij zijn zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar op het nummer: 0800-0188.

Waar kan ik terecht als ik me (online) bedreigd voel?

Zoek steun bij iemand die je vertrouwt. Bespreek het met je leidinggevende. Voelt dit niet goed of helpt dit niet, dan kun je altijd terecht bij de vertrouwenspersonen van het UMC Utrecht. Ook als je twijfelt. Het kan ervoor zorgen dat een situatie niet erger wordt. Alle gesprekken tussen medewerkers en deze hulplijnen zijn vertrouwelijk. Speciaal voor medewerkers van het UMC Utrecht is er daarnaast een meldpunt voor iedereen die met (online) intimidatie te maken heeft. Verschillende deskundigen kunnen hier advies, steun of hulp bieden om de situatie te verbeteren. Klik hier voor meer informatie en het meldformulier ‘online dreiging’.

Wat gebeurt er met mijn melding?

Een melding nemen we altijd serieus en wordt daarom afgehandeld volgens officiële wegen: ofwel via de Richtlijn Ombuds- en Vertouwensfunctie (UMC Utrecht) of via de richtlijnen van de Commissie Interpersoonlijke Integriteit (UU). Meer informatie vind je hier. Alle meldingen worden in behandeling genomen. Als je een anonieme melding doet, verwijzen we je door, maar kunnen we geen contact met je opnemen om je persoonlijk te helpen.

Hoe kan ik een melding doen?

Als je zelf of als omstander te maken krijgt met ongewenst gedrag, kun je terecht bij je leidinggevende. Samen proberen jullie tot een oplossing te komen. Voelt dit niet goed of helpt dit niet, dan kun je terecht bij een vertrouwenspersonen van het bureau Ombuds- en Vertouwenszaken. Je kunt een officiële melding ook doen volgens andere speciaal daarvoor ingerichte kanalen, maar dit kan niet anoniem en alleen schriftelijk.

Heb je een klacht over een medewerker van het UMC Utrecht? Dan wordt de melding door de Richtlijn Ombuds- en Vertouwensfunctie in behandeling genomen. Een klacht over iemand die verbonden is aan de Universiteit Utrecht kun je ook melden via de vertrouwenspersonen van de betreffende studierichting of via de commissie interpersoonlijke integriteit van de Universiteit Utrecht.

Wat kan ik doen als ik ben aangesproken op mijn gedrag?

Wat kan ik doen als ik in vertrouwen ben genomen?

Waar kan ik terecht als ik iets wil vertellen?

Hoe versterk ik gewenst gedrag of bespreek ik ongewenst gedrag?

Het begint bij kijken naar jezelf. Wat gebeurt hier? Wat vind ik ervan? Hoe voel ik me hierbij? Wat kan ik doen? Wat kan ik beter niet meer doen? Hoe reageren mensen? Wanneer jij je bewust bent van jouw grenzen en die van anderen, draag je bij aan een prettige en veilige omgeving voor iedereen. We hebben hier allemaal een rol in.

De toolkit helpt je hierbij, zodat je het goede voorbeeld kunt geven en anderen daarmee inspireert.

 

Wat is ongewenst gedrag?

Gedrag kan op verschillende manieren ongewenst zijn en bestaat in vele vormen. Van stomweg vervelend tot kwetsend. Soms is het eenmalig, soms ga je twijfelen of je er iets mee moet. Kort gezegd gaat het om alle woorden en daden die mensen als onprettig, kwetsend of onveilig ervaren, en ervoor zorgen dat iemand zich ongemakkelijk voelt binnen het UMC Utrecht of privé. Denk aan (seksuele) intimidatie, agressie, geweld, pesten of discriminatie, maar ook de ander belachelijk maken, roddelen, buitensluiten, opdringerigheid, gluren of staren. Dit kan met of zonder woorden, met handelingen, maar ook online.

Bedenk goed dat ongewenst gedrag om jouw ervaring gaat, jouw grens en niet om wat een ander ervan vindt of wat gewoon de gang van zaken lijkt te zijn. Elke melding, elk onveilig gevoel doet ertoe, ook al voelt het misschien klein. Hoe meer mensen het bespreekbaar maken of melden hoe groter de kans dat we er iets aan kunnen doen. Wil je meer weten, lees dan de Richtlijn ombuds- en vertrouwenszaken van het UMC Utrecht.

Wat ziet het UMC Utrecht als gewenst gedrag?

Binnen het UMC Utrecht valt of staat alles met ons gedrag. Patiënten, studenten, collega’s en de maatschappij moeten kunnen vertrouwen op onze inzet en goede wil. Samen zorgen we voor een omgeving waarin we dat voor elkaar krijgen. We werken aan een plek waarin het draait om eerlijk, duidelijk en aandachtig zijn, zodat we van elkaar leren en elkaar tot grote hoogte kunnen brengen.

Docenten, leidinggevenden en begeleiders kunnen het goede voorbeeld geven door eerlijk, betrouwbaar en betrokken te zijn. En door een omgeving te creëren die mensen uitnodigt om vragen te stellen, elkaar uit te dagen en feedback te geven.

Wat doet het UMC Utrecht aan sociale veiligheid?

We vinden het belangrijk dat iedereen die in het UMC Utrecht werkt of leert zich prettig en veilig voelt. Via het werkbelevingsonderzoek onderzoeken we daarom regelmatig hoe mensen zich bij ons voelen. Ook met andere gerichte onderzoeken toetsen we dit, denk hierbij aan de Audit sociale veiligheid onder a(n)ios. Het UMC Utrecht heeft de afspraken hoe we met elkaar omgaan vastgelegd in een Gedragscode integriteit. Wanneer we nieuwe medewerkers verwelkomen en ook in onze opleidingsprogramma’s besteden we aandacht aan sociale veiligheid en letten we er heel goed op dat we inclusief zijn.

Met Dit zijn wij bespreken we samen belangrijke onderwerpen, zodat we van elkaar weten en met elkaar leren welk gedrag wel en niet past binnen een prettige en veilige omgeving. Daarnaast verzamelen we alle informatie die er al is binnen het UMC Utrecht op één centrale plek en leggen we in simpele stappen uit waar je terechtkunt om ongewenst gedrag te bespreken of te melden. Vertrouwenspersonen en meldpunten staan ook duidelijk aangegeven.

Waar vind ik meer informatie over diversiteit en/of inclusie in het UMC Utrecht?

Ga naar https://www.umcutrecht.nl/nl/diversiteit-en-inclusie. Hier vind je meer informatie over de missie en visie van het UMC Utrecht en diversiteit en inclusie in onderzoek en onderwijs.

Laad meer vragen

Waar kan ik een melding doen van seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Als je hiervan een melding wil doen, kan dat op verschillende plekken. Kies de persoon en route die jij het prettigst vindt.

 • Je kunt contact opnemen met een vertrouwenspersoon (zie medewerkers of studenten).
 • Je kunt ook contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld Utrecht. Zij zijn zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar op het nummer: 0800-0188.

Hoe versterk ik gewenst gedrag of bespreek ik ongewenst gedrag?

Het begint bij kijken naar jezelf. Wat gebeurt hier? Wat vind ik ervan? Hoe voel ik me hierbij? Wat kan ik doen? Wat kan ik beter niet meer doen? Hoe reageren mensen?
Wanneer jij je bewust bent van jouw grenzen en die van anderen, draag je bij aan een prettige en veilige omgeving voor iedereen. We hebben hier allemaal een rol in.  De toolkit helpt je hierbij, zodat je het goede voorbeeld kunt geven en anderen daarmee inspireert.

Waar kan ik terecht als ik me (online) bedreigd voel?

Zoek steun bij iemand die je vertrouwt. Bespreek het met je studieadviseur. Voelt dit niet goed of helpt dit niet, dan kun je altijd terecht bij een van de vertrouwenspersonen. Zij helpen je verder, ook als het in eerste instantie iets onbelangrijks lijkt.

Wat gebeurt er met mijn melding?

Een melding nemen we altijd serieus en wordt daarom afgehandeld volgens officiële wegen: ofwel via de Richtlijn Ongewenste Omgangsvormen (UMC Utrecht) of via de richtlijnen van de Commissie Interpersoonlijke Integriteit (UU). Meer informatie vind je hier. Alle meldingen worden in behandeling genomen. Als je een anonieme melding doet, verwijzen we je door, maar kunnen we geen contact met je opnemen om je persoonlijk te helpen.

Hoe kan ik een melding doen?

Als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, kun je terecht bij je studieadviseur. Die kan je helpen om tot een oplossing te komen. Voelt dit niet goed of helpt dit niet, dan kun je terecht bij een vertrouwenspersonen van jouw studierichting of van het bureau Ombuds- en Vertrouwenszaken. Je kunt ook contact opnemen met de vertrouwenspersonen van de UU. Je kunt een officiële melding ook doen volgens andere speciaal daarvoor ingerichte kanalen, maar dit kan niet anoniem en alleen schriftelijk. Heb je een klacht over een medewerker van het UMC Utrecht? Dan wordt de melding door de Commissie Ongewenste Omgangsvormen in behandeling genomen. Een klacht over iemand die verbonden is aan de Universiteit Utrecht kun je ook melden via de vertrouwenspersonen van de betreffende studierichting of via de commissie interpersoonlijke integriteit van de Universiteit Utrecht.

Wat kan ik doen als ik ben aangesproken op mijn gedrag?

Wat kan ik doen als ik in vertrouwen ben genomen?

Waar kan ik terecht als ik iets wil vertellen?

Wat doet het UMC Utrecht aan sociale veiligheid?

We vinden het belangrijk dat iedereen die in het UMC Utrecht werkt of leert zich prettig en veilig voelt. Via het werkbelevingsonderzoek onderzoeken we daarom regelmatig hoe mensen zich bij ons voelen. Ook met andere gerichte onderzoeken toetsen we dit, denk hierbij aan de Audit sociale veiligheid onder a(n)ios. Het UMC Utrecht heeft de afspraken hoe we met elkaar omgaan vastgelegd in een Gedragscode integriteit. Wanneer we nieuwe medewerkers verwelkomen en ook in onze opleidingsprogramma’s besteden we aandacht aan sociale veiligheid en letten we er heel goed op dat we inclusief zijn.

Met Dit zijn wij bespreken we samen belangrijke onderwerpen, zodat we van elkaar weten en met elkaar leren welk gedrag wel en niet past binnen een prettige en veilige omgeving. Daarnaast verzamelen we alle informatie die er al is binnen het UMC Utrecht op één centrale plek en leggen we in simpele stappen uit waar je terechtkunt om ongewenst gedrag te bespreken of te melden. Personen om in vertrouwen te nemen en meldpunten staan ook duidelijk aangegeven.

Wat is ongewenst gedrag?

Gedrag kan op verschillende manieren ongewenst zijn en bestaat in vele vormen. Van stomweg vervelend tot kwetsend. Soms is het eenmalig, soms ga je twijfelen of je er iets mee moet. Kort gezegd gaat het om alle woorden en daden die mensen als onprettig, kwetsend of onveilig ervaren, en ervoor zorgen dat iemand zich ongemakkelijk voelt binnen het UMC Utrecht of privé. Denk aan (seksuele) intimidatie, agressie, geweld, pesten of discriminatie, maar ook de ander belachelijk maken, roddelen, buitensluiten, opdringerigheid, gluren of staren. Dit kan met of zonder woorden, met handelingen, maar ook online. Bedenk goed dat ongewenst gedrag om jouw ervaring gaat, jouw grens en niet om wat een ander ervan vindt of wat gewoon de gang van zaken lijkt te zijn. Elke melding, elk onveilig gevoel doet ertoe, ook al voelt het misschien klein. Hoe meer mensen het bespreekbaar maken of melden hoe groter de kans dat we er iets aan kunnen doen.

Wat ziet het UMC Utrecht als gewenst gedrag?

Binnen het UMC Utrecht valt of staat alles met ons gedrag. Patiënten, studenten, collega’s en de maatschappij moeten kunnen vertrouwen op onze inzet en goede wil. Samen zorgen we voor een omgeving waarin we dat voor elkaar krijgen. We werken aan een plek waarin het draait om eerlijk, duidelijk en aandachtig zijn, zodat we van elkaar leren en elkaar tot grote hoogte kunnen brengen.

Docenten, leidinggevenden en begeleiders kunnen het goede voorbeeld geven door eerlijk, betrouwbaar en betrokken te zijn. En door een omgeving te creëren die mensen uitnodigt om vragen te stellen, elkaar uit te dagen en feedback te geven.

Laad meer vragen

Waar kan ik terecht met vragen over Dit zijn wij?

We vinden het belangrijk en leuk als je met ons meedenkt. Mail je vragen en ideeën naar ditzijnwij@umcutrecht.nl. Je ontvangt altijd zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen een week, reactie.

Je kunt een reactie verwachten van:

 • Ilse Kamphuis (programmamanager a.i.)
 • Lindsey Jansen (student)
 • Silvester Beelen (student)
 • Tina Mantel (OWC)
 • Roos Jansen (P&O)
 • Sandra Timmerman (P&O)
 • Sabine de Brouwer (MarCom)
 • Michèle Huisman (PhD’s)

Hoe is Dit zijn wij tot stand gekomen, en vanuit wie?

Dit zijn wij is gestart vanuit studenten en uitgebloeid tot een samenwerking van het Onderwijscentrum, Marketing en Communicatie en Personeel en Organisatie, ondersteund door overleg- en adviesorganen en klankbordgroepen.

Vanaf 2019 wordt er vanuit deze afdelingen uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe mensen zich bij ons voelen, in het werk en tijdens de opleiding. Hoewel de meesten van ons het UMC Utrecht ervaren als een fijne plek om te werken en leren, werd hieruit ook duidelijk dat dat niet voor iedereen geldt. Dat moet en kan beter. Met Dit zijn wij kijken we kritisch naar onszelf en zorgen we er samen voor dat het UMC Utrecht een prettige en veilige plek is voor iedereen.

Hoe lang loopt Dit zijn wij?

Aan een prettige en veilige werk- en leeromgeving moeten we met elkaar blijven werken. Met Dit zijn wij zetten we de toon. Dit zijn wij en zo doen wij de dingen hier. De komende maanden stellen we belangrijke onderwerpen centraal waarover we met elkaar in gesprek willen om te verbeteren wat nu misgaat. We gaan door totdat we met elkaar besluiten dat het niet meer nodig is.

Hoe kan ik bijdragen aan Dit zijn wij?

Iedereen die werkt en leert bij het UMC Utrecht draagt bij aan een prettige en veilige omgeving. Daarom rekenen we ook op jou! Zo help je mee:

 1. Werk mee aan Dit zijn wij
 • Verdiep je in de onderwerpen die voorbij komen
 • Geef (digitaal en anoniem) je mening op de stellingen op de website en praat erover met je studiegenoten, begeleiders, docenten, collega’s of je team
 • Ga met de voor jou geschikte toolkit (medewerkers, studenten of voorbeeldfuncties) aan de slag

 

 1. Geef je input
 • Heb je vragen, mis je informatie of heb je kijk-, lees- of leertips? Wil je onderwerpen voorstellen of iets anders delen? Laat het ons weten via ditzijnwij@umcutrecht.nl
 • Het Dit zijn wij projectteam gaat met alle input aan de slag en kijkt of, hoe en wanneer we het kunnen gebruiken.

 

 1. Doe mee aan het werkbelevingsonderzoek en/of de relevante enquêtes bij de opleiding.
  Zo weten we steeds beter wat er goed gaat of nog beter moet.

 

Ben je leidinggevende, docent of begeleider?

Je hebt een introductie over Dit zijn wij ontvangen voor de start. Er is een toolkit die helpt om met elkaar in gesprek te gaan over wat ertoe doet. Hierin vind je hoe je dat doet en hoe je dat begeleidt. In een voorbeeldfunctie, zoals die van jou, is jouw bijdrage erg belangrijk. Want wanneer jij het goede voorbeeld geeft, inspireer je anderen om hetzelfde te doen. Bovendien ben je vaak een eerste aanspreekpunt en is jouw toegankelijkheid, oog voor situaties en aandacht belangrijk voor mensen met wie je samenwerkt.

Voor wie is Dit zijn wij?

Dit zijn wij is er alle mensen die werken en leren bij het UMC Utrecht. Samen zorgen we voor een prettige en veilige werk- en leeromgeving.

Wat houdt Dit zijn wij in?

Dit zijn wij is er om te begrijpen wat er goed gaat en dat wat nog niet goed gaat te verbeteren. Samen zetten we belangrijke onderwerpen op de agenda om met elkaar te bespreken en zo te ontdekken waar we trots op zijn en waar we juist beter in willen worden.

We nodigen iedereen uit de beste versie van zichzelf te worden, elkaar te helpen en zaken die niet kunnen aan te kaarten. Door elkaar vragen te stellen en te luisteren naar ervaringen, wensen en behoeften leren we van elkaar. Zo kunnen we nieuwe of andere keuzes maken.

We bieden verschillende hulpmiddelen om hiermee aan de slag te gaan. We hebben deze verzameld in toolkits voor medewerkers, studenten voor mensen met een voorbeeldfunctie. We kijken niet alleen binnen onze muren, maar ook bij andere organisaties. We onderzoeken op deze manier waar kennis en oplossingen missen, zodat we die kunnen aanvullen.

Daarnaast leggen we in simpele stappen uit waar je terechtkunt om ongewenst gedrag te bespreken of te melden, waar je terecht kunt als je in vertrouwen bent genomen en waar je terecht kunt als je ergens van wordt beschuldigd. Ook geven we aan wie en wat je hierbij kan helpen.

Met vragen kun je mailen naar ditzijnwij@umcutrecht.nl

 

Is er een onveilige werk- en leeromgeving in het UMC Utrecht?

Het UMC Utrecht moet een prettige en veilige plek zijn voor iedereen. Vanaf 2019 wordt er vanuit verschillende afdelingen uitgebreid onderzoek gedaan hoe mensen zich bij ons voelen, in het werk en tijdens de opleiding. Hoewel de meesten van ons het UMC Utrecht ervaren als een fijne plek om te werken en leren, werd hieruit ook duidelijk dat dat niet voor iedereen geldt. Dat moet en kan beter. En daarom zijn we gestart met Dit zijn wij.

 

Waarom is Dit zijn wij er?

Dit zijn wij, zijn wij samen. Om de zorg voor morgen te creëren, moeten we blijven leren, onszelf vernieuwen en ons aanpassen aan een veranderende wereld. Dat vraagt om een flexibele houding: openstaan voor nieuwe ideeën, durven uitproberen, vragen blijven stellen en elkaar uitdagen en feedback geven. Dit kan natuurlijk alleen als de omgeving die wij met elkaar creëren hiertoe uitnodigt, en het een plek is waar je je gewaardeerd voelt en vrij voelt om je uit te spreken. We bouwen actief met elkaar aan een open, sociaal veilige, stimulerende en inclusieve werk- en leeromgeving. Een omgeving waarin iedereen zich prettig en veilig voelt. Met Dit zijn wij werken we aan een plek waarin het draait om eerlijk, duidelijk en aandachtig zijn, zodat we van elkaar leren en elkaar tot grote hoogte kunnen brengen.

Laad meer vragen